ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM INDUL AZ 1990 ELŐTT ÉPÜLT CSALÁDI HÁZAK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSÉRE


Egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás.

 

Olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal, további feltétel az épület életvitelszerű használata.

Az állami program nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére vehető igénybe. Nagyon fontos elvárás, hogy mindezen beruházások eredményeként egy 30 százalékos energiafogyasztás-csökkentést érjenek el az érintett ingatlanoknál.

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. Várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság tudatosan döntsön a felújításra fordított pénz optimális felhasználásáról, hogy az a legnagyobb megtérülést eredményezze. A legtöbb meleg levegő hiányos szigetelés esetén a falakon át szivárog ki, ami akár 30-40 százalékos hőveszteséget is okozhat.

Jövőbiztos megoldásokban, komplex rendszerben érdemes gondolkodni, amivel akár 50% energiahatékonysági javulás is elérhető. Fontos, hogy ne csak részlegesen, hanem az egész épületet szigeteljük, mert különben hőhidak alakulhatnak ki a kevésbé szigetelt területek határain. Emellett a nedves falaknál is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő vízszigetelésre, hiszen enélkül a hőszigetelés hatékonysága csökkenhet.

Feltétlen ajánlott szakértői segítséget igénybe venni a tervezés és kivitelezés folyamatába, melynek során figyelembe kell venni az épület egyedi adottságait (pl. fekvését, korábban alkalmazott technológiákat). Ennek elmulasztása esetén a végeredmény messze elmaradhat a várakozásainktól.

Alapelvünk, hogy az otthont hosszú távú befektetésként kell kezelni. Az energiatudatos megoldások nemcsak a rezsiköltségeket csökkenthetik jelentősen, hanem érdemben növelhetik a komfortérzetet, egy fenntarthatóbb jövőt alapozhatnak meg gyerekeink és unokáink számára is. Mindezeken felül azonnali megtérülésként számolhatunk azzal, hogy az ingatlan értéke is növekszik.